Субота, 20.04.2024, 06:49
Вітаю Вас Гость | RSS
Головна | Реєстрація | Вхід
Правознавство
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Ми працюєм уже :
Block title
Block content
Головна » 2010 » Листопад » 21 » Коли вас затримала міліція ...
18:32
Коли вас затримала міліція ...
Вас зупинили на вулиці

Якщо на вулиці до вас підійшли міліціонери і попросили пред'явити документи, ви зобов'язані це зробити, роз'яснює співробітник столичного міліцейського главку Володимир Дмитренко. Такі права правоохоронцям дає Закон про міліцію.

Справа в тому, що при заступання на службу наряд інструктують і націлюють на розшук злочинців і підозрюваних. Якщо ви, на жаль, виявилися схожими на який-небудь фоторобот, тут нічого не поробиш, доведеться доводити з документами, що ви - не він. В іншому випадку міліція може цілком законно застосувати до вас силу у вигляді прийомів рукопашного бою, а також спецзасобів типу палиці гумової або балончика газу "Терен".

При злісну непокору згідно статті 15 згаданого закону може бути застосоване навіть вогнепальну зброю. Бували випадки, коли це закінчувалося плачевно, але, як кажуть, справа зроблена ...

Право на адвоката і дзвінок

Якщо ваші аргументи про свою невинність, непричетність до будь-яких правопорушень і навіть документи, що засвідчують особу, не подіяли, вас все одно можуть затримати - на підставі Закону про міліцію та суб'єктивної візуальної оцінки, що ви схожі на розшукуваного злочинця. Термін може бути від кількох годин до кількох діб.

У цьому випадку ви маєте право вимагати адвоката (причому з моменту затримання, тобто коли вам про це офіційно оголосять) і на телефонний дзвінок. Телефонуйте за власним вибором, наприклад, родичам, знайомим юристам, правоохоронцям. Не додзвонилися? Правоохоронці зобов'язані повідомити вашу рідню, що сталося, що вам ставиться в провину, де ви є, адже близькі напевно будуть переживати, коли ви не прийдете ночувати.

(На жаль, все часто відбувається з точністю до навпаки, про що свідчать численні скарги до редакції. Ви повинні чемно, але твердо наполягати на своєму - це може стати підставою для скарги міліцейському керівництву або звернення до суду про нехтуванні ваших законних прав).

Вас доставили в міліцію

Якщо ви все-таки відмовилися пред'явити документи (або їх у вас не виявилося при собі), вас доставлять до райуправління (відділ). Опиралися - доставлять примусово. Причому тоді міліція може "навісити" на вас ще і непокору, що саме по собі тягне покарання (адмінарешт). Тому порада - не чиніть опір. Розслабтеся і не дивуйтеся, що вас спочатку запишуть в спецжурнал доставлених (проконтролюйте, щоб там було записано й причину затримання), потім "прокінут" по базі даних (так звана АБ-довідка), не числитеся ви у правопорушниках або розшуку, візьмуть відбитки пальців , стануть ставити різні запитання. Майте на увазі, що ст. 63 Конституції України дає вам право на питання про себе і близьких взагалі не відповідати. Але тоді вас можуть протримати не три години, а три доби, говорить провідний фахівець Департаменту карного розшуку МВС України Микола Рощин. Так само вчинять, якщо виявиться, що ви таки перебуваєте на обліку як схильний до правопорушень і підозрюєтеся в тому, що переступили закон. Але більше трьох діб тримати не мають права, далі - тільки за рішенням суду.

Що заберуть і що дадуть

Оскільки, виходячи з дому, ви зовсім не збиралися опинитися в міліції, при вас можуть перебувати гроші, прикраси, інші цінні речі. На підставі відомчого настанови з огляду затриманих (просто - при особистому обшуку) їх у вас відберуть. Щоб, не дай Бог, вони не пропали назавжди (таке, на жаль, не раз траплялося, і кінців потім не знаходили), вимагайте, по-перше, повною опису вилученого та, по-друге, прискіпливого перерахування всього, чого вас позбавлять - кредитних карток, грошових купюр, портмоне (гаманця), коштовностей, іншого. Потім, коли вас випустять і чогось не опиниться на місці, дана опис послужить документальним підтвердженням того, що у вас було.

Крім переліченого вище, при затриманні вилучаються також колючі та ріжучі предмети, а також шнурки з взуття, гумки, інші речі, за допомогою яких людина може заподіяти собі або іншому якісь пошкодження. Траплялося, гумку використовували в якості "маляви" - важливого повідомлення.

Годувати протягом трьох годин вас ніхто не буде, але від родичів або друзів передачку прийняти можуть - це не заборонено. Затриманих повинні водити в туалет. Якщо відчуваєте нездужання, можете попросити надати медичну допомогу, в екстрених випадках викликати "швидку". Реакція залежить від кожного конкретного випадку.

Каже відомий український адвокат Тетяна Монтян:

- Протягом трьох годин міліціонери повинні ідентифікувати особистість, якщо переконаються, що людина непричетний до жодних правопорушень - зобов'язані відпустити. Від вас вимагається одне - зберігати самовладання і холоднокровність.

Адвокат навела випадок зі свого життя, коли її, будучи вагітною, затримали за підозрою у скоєнні злочину. На неї вказали якісь доброзичливці, нібито вона "кинула" когось біля обмінного кіоску. Співробітники міліції запропонували проїхати до райвідділу ...

"Я була на п'ятому місяці, але, оскільки носила близнят, то виглядала, ніби на восьмому, - говорить пані Монтян. - Однак сперечатися не стала і вже в райвідділі скористалася правом на телефонний дзвінок чоловіка. Він тоді працював в Апеляційному суді, примчав до райвідділу і зустрівся із співробітниками міліції. Не знаю достеменно, які він використовував при цьому аргументи, але відпустили мене досить швидко ... "

"Ви затримані у зв'язку з ..."

Столична міліція розробила пам'ятки, які зачитуються при затриманні за підозрою у скоєнні злочину:

- Ви затримано за підозрою у скоєнні злочину (необхідно назвати, якого саме);

- Відповідно до Конституції України та чинному законодавству ви має право на захист;

- Ви є вільним у виборі захисника і маєте право на побачення з ним до першого допиту;

- Ви маєте право в будь-який час оскаржити в суді своє затримання і вимагати перевірки судом чи прокурором правомірності затримання;

- Ви маєте право знати, у чому підозрюєтеся, подавати докази, заявляти клопотання і відводи;

- Ви маєте право давати показання або відмовитися від давання показань.
Переглядів: 2972 | Додав: nazar | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Copyright MyCorp © 2024
Учебные метериалы Львов